Choď na obsah Choď na menu
 


IX. HunGarian Baja 2012

4. 9. 2012

 

Svetový pohár FIA sa do svojej druhej polovice prehupol dobre známou súťažou HunGarian Baja. Do Maďarska sa dostavili posádky tradičné, ale aj tie ktoré tu bežne nevídať. Skúsený matador Jean-Louis Schlesser a navrátilec Khalifa Al Mutaiwei prišli obaja s cieľom získať výhodu nad tým druhým, v celkovom poradí Pohára ich v prospech 62-ročného Francúza delili len štyri body.

Päťnásobný víťaz Pohára Schlesser sa na súťaži objavil nie so svojou tradičnou buggy, ale s lotyšským špeciálom Oscar 03. Už po prológu to ľutoval a vyjadril sa že s buggy by mu to šlo lepšie. Náladu si nezlepšil ani v sobotu, po nevýrazných výsledkoch napokon predčasne skončil kvôli technickej poruche. Všetky esá tak držal v ruke Al Mutaiwei. Jazdec z Emirátov získal Svetový pohár v roku 2004, tento rok si dal za cieľ vybojovať ho znova. Dosiahnutými časmi na víťazstvo pomýšľať nemohol, pri zlyhaní úhlavného súpera mu však stačilo aj konečné siedme miesto, aby sa v Pohári ujal priebežného vedenia a to s náskokom piatich bodov. Tri súťaže pred koncom seriálu tak nie je nič rozhodnuté.

Prakticky systémom štart – cieľ zvíťazil Boris Gadašin. Jeden z mnohých kandidátov na prvenstvo bol najrýchlejší v piatkovom prológu a potom ešte trikrát v šiestich rýchlostných skúškach. V deväťročnej histórii súťaže sa stal vôbec prvým jazdcom ktorý obhájil víťazstvo, predtým sa mu to podarilo v roku 2010. Jeho tímovým kolegom sa darilo menej, víťaz dvoch RS Vasiljev skončil už v sobotu, Čerednikov v nedeľu.

O druhú priečku zvádzali súboj na ostrie noža úradujúci domáci majster Károly Fazekas a víťaz z roku 2007 Miroslav Zapletal. Po sobote mali na sekundu rovnaký čas, v nedeľu boli skúšky už len dve, čo sľubovalo veľkú drámu. Spokojnejší nakoniec mohol byť Fazekas, druhé miesto pre neho zároveň znamenalo víťazstvo v maďarskom šampionáte. Českého jazdca v tej najnevhodnejšej chvíli spomalili technické problémy a klesol až na štvrtú priečku. Keď však tretí Costel Casuneanu bol za prekročenie povolenej rýchlosti potrestaný penalizáciou, Zapletal sa na bronzový stupienok vrátil.

Krátko pred štartom sa ukázalo že na HunGarian Baja bude mať zastúpenie aj Slovensko, a to hneď dvojnásobné. V triede T2 sa v nových farbách ukázal dobre známy Nissan Navara bratislavského Raid Adventure Team-u. Nová však nebola len kamufláž, ale aj posádka, do vozidla usadla dvojica Yahya Al Helei, Khalid Al Kendi. Pre dvojicu z Emirátov bol cieľ jasný; udržať si vedenie v Svetovom pohári. Po vyhranom prológu prišla chvíľa napätia v druhej sobotnej RS, keď auto náhle stratilo výkon. Ako sa ukázalo, príčinou bol kus fólie, ktorý upchal palivový filter. Šlo o rovnakú záhadu ako pred dvoma rokmi v Poľsku, keď v nafte plávala cenovka. Napriek tejto nepríjemnosti posádka súťaž dokončila na piatom mieste v skupine a posilnila si vedúcu pozíciu v seriáli.

Druhým slovenským reprezentantom, tentoraz už priamo v súťažnom vozidle, bol Richard Špánik. Zo svojho malého Suzuki Jimny sa posadil do ešte menšej buggy Arctic Cat, z pozície jazdca na sedadlo navigátora. Spolu s Dušanom Randýskom v prvom rade testovali, čo všetko bugina vydrží v sériovej podobe, so zameraním sa na motor, chladenie diferenciálov a riadenie. Na základe získaných poznatkov sa následne všetko použiteľné vylepší, zosilní, odľahčí a namontuje do nového rámu, ktorý sa práve dokončuje v dielňach tímu KM Racing. Cieľom celého tohto snaženia, na ktorom participuje aj náš slovenský jazdec, je pripraviť vozidlo schopné zvládnuť svetoznámu Rally Dakar.

HunGarian Baja bola zaradená tiež do Svetového pohára Baja FIM a Majstrovstiev Európy motocyklov a quadov. David Casteu, hviezda svetového formátu, nenechal nikoho na pochybách že si prišiel pre víťazstvo. Suverénne vyhral všetky rýchlostky a razom sa vyšvihol na druhú priečku celkového poradia Pohára. Priebežný líder Alex Zanotti (v Maďarsku tretí) má pred poslednou súťažou náročnú úlohu, udržať za sebou dotierajúceho Casteua aj oboch bratov Escaleovcov, mladšieho Oriola a staršieho Gilberta.

V triede nad 450 cm3 triumfoval Manuel Lucchese a v predstihu si tak zaistil zisk Pohára. Túto istotu nemá Emmanuelle Clair, vedúca jazdkyňa hodnotenia quadov. Po Maďarsku sa na ňu na rozdiel len ôsmich bodov dotiahol José Luis Espinosa. Zvíťazil Luis Henderson. 

Majstrovstvá Európy motocyklov majú aj po treťom podujatí na čele maďarského jazdca. Zraneného Lajosa Horvátha vystriedal Richárd Hodola a nezastavilo ho pri tom ani škaredé zranenie oka. Medzi štvorkolkármi pozbieral cez víkend najviac bodov Lukasz Laskawiec a upevnil si priebežné vedenie. Na zvyšných pódiových priečkach sa nič nezmenilo, druhý zostáva Tomáš Kubiena, tretí Mátyás Somfai.

 

                                                                                              Michal Kostka

 

Náhľad fotografií zo zložky HungarianBaja 2012